Vintervandring på Mols

Der findes som bekendt ikke dårligt vejr - kun forkert påklædning. Men den helt rigtige påklædning til trods er det svært at finde begejstringen for naturen sådan en mørk, diset og råkold morgen i januar. Forude venter godt 20 kilometers kuperet vandring over Jyllands bulede næse, Bjergetapen på Mols Bjergestien. Med sine mange højdemeter lover ruten fantastiske landskaber og betagende udsigter. Den smattede udsigt gennem bilens forrude varsler dog ikke ligefrem panoramaoplevelser. Mens Aarhus forsvinder i bakspejlet, forvandler støvregn sig til slud, som igen udvikler til regulært snevejr på vej ud over Djursland.

Det virker ikke umiddelbart som den oplagte vandredag. Men nu er rygsækken pakket, termokanden fyldt og et længe næret ønske om lidt dansk bjergvandring ligger ret forude.
Og som så ofte før skuffer naturen da heller ikke denne gang. Allerede da bilen en times tid senere standser overfor Femmøller Efterskole, Bjergetapens officielle udgangspunkt, begynder skyerne så småt at spredes og levner endda plads til en diset sol højt oppe.

Hello world

80 kilometer natur
Bjergetapen er den ene af Mols Bjerge-stiens fire afmærkede vandreruter. Derudover kan man vandre Kalø-etapen, Ebeltoft-etapen og Gåsehage-etapen. Tilsammen 80 kilometer og flere hundrede højdemeter i det naturskønne, kuperede landskab, som udgør Nationalpark Mols Bjerge. En tur som blandt andet fører vandreren omkring både Kalø Slotsruin og Ebeltoft by med det gamle rådhus og Fregatten Jylland.

Med kun en enkelt vandredag på programmet er valget denne vinterdag faldet på den udfordrende Bjerg-etapen. Og den skuffer ikke. Allerede efter få hundrede meter rejser stien sig i en stejl skrænt, hvor vandrestavene virkelig kommer på arbejde. Det samme gør lårmusklerne og konditionen, så der går ikke mange minutter, før kulden er glemt, og ånden står som en varm sky af damp ud i den kolde morgenluft. Heldigvis flader landskabet snart ud i en mere farbar sti med spredt bevoksning af enkelte træer og småbuske. Det er holdt op med at sne, og kort efter, midt på en stor, flad slette, sker miraklet. Solen bryder frem, og et magisk øjeblik opstår, hvor alt glitrer og glimter i tusindvis af vanddråber og snekrystaller.

Vandring i sne, og som en af dagens første besøgende på stierne, udgør dog flere udfordringer end smat og glat føre. Stien forsvinder nemlig fuldstændig under alt det hvide på denne jyske højslette. Så det bliver lidt på lykke og fromme og med jævnlige tjek af såvel telefonens app og det papirkort, som er snuppet i en af folderkasserne ved P-pladsen. Det er en kold fornøjelse for fingrene, men heldigvis er hele området virkelig godt afmærket, og kun få steder må kort og telefon i brug. Det meste af Mols Bjerge-stien afgræsses af kvæg, får og vilde heste. Derfor er hele området gennemskåret af store indhegninger, og et af rutens rigtig gode tiltag er de mange nummererede låger, som man nemt kan finde på kortet og derfor hurtigt orientere sig efter.

Historiens vingesus
Det gamle istidslandskab er utrolig afvekslende. Det ene øjeblik lukker gammel skov sig fuldstændig over hovedet på en, det næste åbner vidderne sig i store, græs- og lyngklædte overdrev med kilometervis af udsigter. Ikke mindst den blinkende Aarhus bugt, som glitrer langt nede, og som er en kærkommen lejlighed til at holde et panorama-hvil og få pusten igen. Det er dog en stakket frist, for ruten byder på masser af stigninger. Blandt andet turen over Mols Bjerges højeste punkt, Agri Bavnehøj, der med sine 137 meter over havet kan ses vidt og bredt omkring og derfor i gammel tid fungerede som bålsted, når fjenden var på vej. Siden fik den gamle bronzehøj en noget mere fredelig funktion som målestation, og pilen på toppen viser den direkte vej til blandt andet Aarhus Domkirke, 21,8 kilometer væk.

Også under 2. verdenskrig havde området en nyttig funktion. Ved Agri Bavnehøj markerer en mindesten, at området var et vigtigt sted for våbennedkastninger.  Fra 1943 begyndte modstandsbevægelsen for alvor at markere sig i Danmark, og der var brug for massive leverancer udefra til sabotage. Modstandskampen blev især støttet af britiske SOE, Special Operations Executive, der nedkastede våben, sprængstof og specialuddannede agenter. Stenen ved Agri Bavnehøj har påskriften "Hilsen til Lukas og Helmer", hvilket var nogle af de kodenavne, som blev annonceret i den engelske radio BBC's danske nyheder forud for en nedkastning.  

Panorama gennem disen
Dagene er korte i januar, så turen går hastigt videre. Godt og vel halvvejs passeres bronzehøjene Trehøje (127 meter over havet), hvor de byder på et 360 graders view fra Aarhus til Ebeltoft, ud over Knebel vig og til Samsø og Tunø, når vejret ellers tillader det. Det gør det ikke helt denne januardag, selvom solen kæmper en brav kamp mod disen. Til gengæld holder den megen masen op og ned ad gamle gravhøje temperaturen godt oppe. Men trods mange gode pausesteder med borde og bænke er dagen for kølig til picnic, så både madpakken og den medbragte kaffe bliver indtaget på farten.

Kulden til trods er rigtig mange trukket i vandrestøvlerne denne snevejrsdag. Hele området gennemskæres på kryds og tværs af kortere og længere ruter og centrale parkeringspladser, så de fleste kan finde en passende tur. Omkring attraktionerne giver det en lille udfordring i forhold til at finde vej gennem virvaret af skilte og kulørte dots, som lyser op på sten, stolper og træstammer. Men igen er især papirkortet en god hjælp, og snart gå det mod nord i retning tilbage mod rutens start.   


Kurs mod Ebeltoft
Atter skifter landskabet mellem skov og sletter, bløde bakker og stejle stier. Undervejs passeres naturskoven Skovbjerg. Et af de få steder i Danmark, som er bevaret som oprindelig skov. Et andet indblik i naturen i Mols Bjerge kan erhverves på besøgscentret Øvre Strandkær, som rummer en udstilling om naturen i Mols Bjerge.

Udstillingen bliver dog gemt til en anden god gang, for uret tikker, og planen er at slutte dagen af med en lille afstikker til en anden af de fire ruter, Ebeltoft-etapen. Den gamle købstad Ebeltoft er simpelthen et must, hvis turen går til Jyllands næse. Tiden (og benene) tillader dog ikke, at turen foregår til fods. Så vel tilbage i Femmøller går turen i bil mod Djurslands hovedstad med de smukke, gamle huse.

Ebeltoft kan dateres tilbage til omkring år 1200, og blandt andet det gamle rådhus fra 1789 og den omkringliggende gamle bydel udgør en stemningsfuld kulisse, mens den alt for korte dag begynder at takke af. Solen svøber alt i guld, mens havnen og Fregatten Jylland hurtigt rundes, men så er det også slut. Og den planlagte tur til udsigtspunktet Jernhatten må udskydes til næste gang, turen går forbi. Og det gør den bestemt. For der er jo stadig flere spændende ruter at opleve.

FAKTA Vandring i Mols Bjerge

Nationalpark Mols Bjerge er et 180 km2 stort naturområde formet gennem millioner af år af istidens gletsjere og enorme vandmasser.

Hele området udgør et helt unik stykke af Danmark med noget af landets mest sjældne natur.

Området byder på en række vandreruter af forskellig længde og sværhedsgrad.

Mols Bjerge-stien dækker i alt 80 kilometer afmærket vandrerute, som er delt op på fire etaper:
Bjerg-etapen, Ebeltoft-etapen, Kalø-etapen og Gåsehage-etapen - hver på ca. 20 km.
De tre første ruter kan startes ved P-pladsen overfor Femmøller Efterskole, Molsvej 137, 8400 Ebeltoft, Gåsehage-etapen kan startes flere steder, fx ved Ebeltoft Skole, Østeralle 9, 8400 Ebeltoft.

Bjerg-etapen og Gåsehage-etapen er sløjferuter, mens de to øvrige etaper slutter i hhv. Kalø og Ebeltoft. Tag evt. buslinje 123 retur. Bussen kører mellem Aarhus og Ebeltoft og stopper bl.a. ved Kalø Slotsruin, Femmøller Efterskole og i Ebeltoft.
Udover Mols Bjerge-stien byder området på et væld af kortere vandreruter.
Området har en række faciliteter som fx besøgscenter, shelterpladser, borde og bænke, toiletter, vand mv.
Se mere på: nationalparkmolsbjerge.dk eller hent appen Nationalpark Mols Bjerge.